Avicii

Vem var Tim Bergling?

Under 2010-talet är det få svenska musiker som varit lika inflytelserika, och som slagit genom lika stort som EDM-stjärnan, Avicii. Avicii är känd för sin musik där han kombinerade remixande av existerande musik med sina egna melodier, tillsammans med ett intensivt House-sound. Vilken genre som Aviciis musik hör till har debatterats, då han tog inspiration ifrån ett brett urval av musik och artister. Avicii föddes 1989 i Stockholm som Tim Bergling, och i en intervju med VEVO berättade han att han tog artistnamnet Avicii när han upptäckte att hans verkliga namn redan var upptaget på MySpace. Avicii är namnet för den lägsta nivån av underjorden i den Buddistiska mytologin.

Tidiga verk

Tim växte upp i en familj med bröderna David, Linda, och Anton, som också agerade som DJ och inspirerade Avicii att söka sig till musiken. Redan vid 8 års ålder började han sin musikresa med att remixa låtar i sitt sovrum, och vid 16 års ålder började han skriva sina egna låtar. Redan 2007, när han var 18, fick han ett kontrakt med Dejfitts Plays. Aviciis första större succé kom redan i 2010 med hitlåten “Seek Bromance” som placerade på top 20 listor i flera länder. Men det var hans hitsingel “Levels” som släpptes 2011 som gjorde honom världskänd när den toppade listor världen över, och vann Årets Låt på Grammisgalan 2011.

Aviciis fortsatta framgång i musikindustrin

Efter att “Levels” slog igenom utvecklades Avicii till ett fenomen och en succé världen över, särskilt på Youtube där musikvideon för låten kom att visas över 370 miljoner gånger. Avicii följde upp med flera stycken låtar där han samarbetade med välkända profiler inom musikvärlden, så som David Guetta, Leona Lewis, och Mike Posner med flera. I samarbete med före-detta ABBA medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson komponerade Avicii musiken till Eurovision Finalen 2013, “We write the story”. Efter detta fortsatte Berglind att toppa listorna med singlar, bland annat “Wake me up!” som nådde position 1 på Spotifys globala topplista, och “Hey Brother” som toppade musiklistorna i flera länder.

Avicii framträdde på musikfestivaler världen över, och höll flera turnéer.

Under sin musikkarriär var Avicii aktiv världen över med internationella turnéer och musikfestivaler som drog tusentals besökare. Under dessa brukade Avicii premiera nya låtar som tills dess inte hörts av allmänheten. På musikfestivalen Ultra Music Festival i Miami bjöd Avicii upp samtliga artister som medverkade på hans nya låtar att uppträda live på scenen med honom. Det var i samband med detta som Avicii för första gången framförde hitsingeln “Wake me up!”. Detta hade han inte utryckt lov ifrån festivalens arrangörer, och till en början orsakade den ovanliga blandningen av musikgenrer att en del av publiken på festivalen ilsknade mot påfundet. Efter festivalen så gick låten vidare till att bli en av Aviciis mest igenkända och populära.

Aviciis död och arv

Det var till sorg världen över som det i April 2018 rapporterades att Avicii avlidit. Tim Berglind blev 28 år gammal. Efter Tims död gav hans familj ut ett öppet uttalande där de beskrev honom som en godhjärtad person som verkligen älskade sina fans, och som endast ville finna frid. Musikartister världen över arrangerade hyllningar till Avicii. I europeiska städer spelades melodislingor ifrån Aviciis hits på kyrkklockor. Tim själv var en filantrop och grundade en välgörenhet för att motverka global hunger, och donerade personligen en miljon dollar till välgörenhet. Efter Tims död grundade hans familj en stiftelse med mål att informera om problemen kring mental hälsa. Stiftelsen strävar även för att motverka klimatpåverkan och utrotning av djurarter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *