Håkan Hellström

En av Sveriges största artister

Det är idag få i Sverige som inte känner till Håkan Hellström och det är ingen överdrift att säga att han är en av Sveriges mest kända artister och musiker. När han först slog igenom var det många som inte förstod varför göteborgaren “som inte kunde sjunga” blev så stor och populär men med tiden har hans popularitet bara vuxit. Idag går han hem hos både recensenter och publik. Låten som Håkan slog igenom med var den numera klassiska Känn ingen sorg för mig Göteborg. Trots att Håkan Hellström idag är mest känd för sin solokarriär började han sin karriär i banden Honey is Cool och Broder Daniel som han också var med och grundade på 1990-talet.

Början av livet och karriären

Håkan Georg Hellström föddes den 2 april år 1974 som son till Björn och Christina i Västra Frölunda. Uppväxten skedde på Nitaregatan i området Ekebäck tillsammans med den äldre brodern Tomas. Under sina första skolår gick han i Dalaskolan men när det var dags för högstadiet började han på Göteborgs högre samskola med montessoripedagogik. Där träffade han för första gången en annan Göteborgsikon nämligen Henrik Berggren. De båda kom småningom att bilda Broder Daniel. Hellströms plats var från början vid trummorna men han valde att hoppa av bandet år 1995 bara två veckor före bandet fick skivkontrakt. Istället började han spela med Honey Is Cool som bildades år 1994 och släppte sin sista platta år 2000.

Återkomsten till Broder Daniel

I Honey Is Cool ingick även sångerskan Carin Dreijer och Anders Göthberg som även han kom att bli en viktig del av Broder Daniel. Håkan Hellström kom dock tillbaka till Broder Daniel när gitarristen Johan Neckvall valde att hoppa av bandet. Efter lite ommöblering bland instrumenten kom Håkan till slut att spela bas. Broder Daniels genombrott kom år 1998 med albumet Broder Daniel Forever. Bandet fick nog en hel del draghjälp tack vare filmen Fucking Åmål av Lukas Moodysson där två av gruppens låtar förekommer. Efter genombrottet blev det relativt tyst från Broder Daniel och Håkan började istället att skriva eget material. År 2000 debuterade han som soloartist på Göteborgskalaset och Emmabodafestivalen.

Börjar spelas på P3

I samma veva som Håkan Hellström gjorde sina första solospelningar började Sveriges radio och särskilt P3 att spela hans låtar. Han satte ihop sitt egna band vilka premiärspelade på Restaurang Trädgårn i Göteborg i maj år 2000 som förband till Ceasar´s Palace (senare endast Ceasar). Håkans stora genombrott och den låt som har följt med honom sedan dess är Känn ingen sorg för mig Göteborg. Låten ligger på första plattan med samma titel som gavs ut under oktober år 2000. Nu kan du få mig så lätt, Ramlar och En vän med en bil är de övriga singlarna som gavs ut från plattan och som även de blev hits.

Fler skivor och Ullevi

Håkan Hellström lyckades göra en riktig klassiker redan på första försöket. Många ansåg att han kanske inte skulle ge ut den som kallas för “den svåra andra skivan” men Håkan bevisade motsatsen. Innan han spelade in egenskrivet material gav han ut EP:n “Luften bor i mina steg” med visor. Genom åren har denne musiker fått ta emot mängder med priser både inom musiken och exempelvis som Årets göteborgare och Lisebergsapplåden. För varje skiva har ljudbilden utvecklats och gått från pop, via mer vemod och sambarytmer mot arenarock. En arena som blivit en klassiker för Hellström är hans spelningar på Ullevi. Turnémässigt ryktas det om en återkomst till Ullevi sommaren år 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *