Joakim Thåström

Om du tycker om punk och rock på svenska har du med stor sannolikhet hört talas om Thåström och hans tidigare band. Joakim Thåström, som ofta bara kallas för efternamnet, är en svensk musiker och låtskrivare. Det första soloalbumet släpptes år 1989, men innan dess var han frontfigur i punkbanden Ebba Grön och Imperiet. Idag är han över 60 år gammal, men spelar fortfarande in album och ger sig ut på turneringar.

Vem är Joakim Thåström?

Joakim Thåström föddes 1957 i Högdalen i Stockholm. Thåström började tidig intressera sig för musik och startade därför bandet Helt Sonika med några vänner. De spelade bland annat på mindre festivaler och ungdomsgårdar runtom i Stockholm. 1977 startade han och en vän istället bandet The Haters, som snart skulle byta namn till Ebba Grön. Han har även spelat orgel i bandet Tant Strul och producerat musik åt andra.

Mellan 1981 och 1992 var Thåström tillsammans med skådespelaren och författaren Amanda Ooms, som han sedan återförenades med år 2010 igen. Mellan det har han bland annat haft ett förhållande med skådespelaren Regina Lund. Han har två barn. Förutom banden Ebba Grön och Imperiet har han under en period spelat i ett band som hette Peace, Love and Pitbulls, innan han återigen valde att satsa på solokarriären.

Ebba Grön och Imperiet

Joakim Thåström fick sitt genombrott inom musiken tillsammans med de övriga medlemmarna i Ebba Grön. De grundades 1977 och Thåström var sångare, gitarrist och frontfigur i bandet fram till 1983. Under den tiden kallades han ofta för Pimme. Ebba Grön spelade punkmusik och räknas än idag som ett av den svenska punkens främsta och bästa band. Många av medlemmarna spelade även tillsammans i Imperiet när Ebba Grön valde att lägga av.

Du har säkert hört några av Ebba Gröns kändaste låtar. Bland dem hittar vi till exempel Staten & kapitalet, Die mauer samt 800 grader. Sammanlagt gjorde de tre album tillsammans: We’re Only in It for the Drugs (1979), Kärlek & uppror (1981) samt Ebba Grön (1982). Den 21 februari 1983 skickade de ett meddelande till TT med rubriken “Ebba Grön slutar”. Under 2003 återförenades bandet efter att The Clash-sångaren Joe Strummer hade dött.

Rymdimperiet som blev Imperiet

En av anledningarna till att Ebba Grön lade ner var att medlemmen Lennart “Fjodor” Eriksson hade tröttnat på kändisskapet och ville gå vidare i livet. Samtidigt hade de andra medlemmarna börjat på ett sidoprojekt som de kallade för Rymdimperiet. Efter endast tre singlar bytte de namn till Imperiet och blev genast populära. Musiken har många likheter med Ebba Grön, men var mer synthig än Ebba Gröns punkiga sound.

Under tiden Imperiet var verksamma hann de byta bandmedlemmar många gånger. Den sista spelningen ägde rum på The Ritz i Stockholm år 1988. Efter det fortsatte Thåström som soloartist, där han bland annat spelar Imperiet-låtar, och de andra medlemmarna har också arbetat med musik på ett eller annat sätt. Några av Imperiets låtar är Du ska va president, Var e vargen, C. C. Cowboys och covern Märk hur vår skugga.

Thåströms solokarriär

Joakim Thåström har haft en lyckad solokarriär sedan Imperiet lade ner 1988. Sammanlagt har han släppt 12 soloalbum, däribland debuten Thåström (1989), Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal (1999), Skebokvarnsv. 209 (2005) och Beväpna dig med vingar (2012). Det senaste albumet han släppte heter Centralmassivet och kom ut 2017. Under tiden och efter det har han även spelat live många gånger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *