Laleh

Sverige är känt för sin musikexport och visst har vi många bra artister och band i landet. Medan vissa av dem har slagit igenom utomlands har andra valt att satsa på sin karriär i Sverige. En av dem är Laleh, eller Laleh Pourkarim som är hennes fullständiga namn. Hon har rötter i Iran och är främst känd som musiker och artist, men är också låtskrivare, producent och skådespelare.

Vem är Laleh?

Laleh Pourkarim föddes år 1982 i den iranska staden Bandar-e Anzali, men lämnade landet tillsammans med sin familj när hon bara var några månader gammal. Som tioåring flyttade hon till Sverige, närmare bestämt till Hammarkullen i Göteborg. Innan det bodde hon även i Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Tidaholm. I Göteborg studerade hon musik på gymnasiet. När hon var 19 år gammal flyttade hon till Stockholm för att satsa på musiken.

I Stockholm spelade hon live och efter ett par år lönade det sig i form av ett skivkontrakt med Warner Music Sweden. År 2005 släppte hon sitt debutalbum och sedan dess har hon släppt ett antal album, medverkat i musikprogram på TV och haft en sidokarriär som skådespelare. Hennes första singel var Invisible (My Song), som genast blev populär. Den största hiten blev dock efterföljande Live Tomorrow.

Lalehs musikkarriär i kort

Lalehs musikkarriär sträcker sig från 2005 och fram till nu. Sammanlagt har hon hunnit släppa sju album, där vissa är på svenska, vissa på engelska och några av dem blandar svenska och engelska låtar. Debutalbumet Laleh innehåller åtta spår på engelska, fyra spår på svenska och två låtar på persiska. Då inspirationen delvis kommer från visor, inte minst Cornelis Vreeswijk, blandar Laleh pop med visor på sina skivor.

För sitt debutalbum nominerades hon till sju Grammisar och vann tre av dem. Hon belönades även med priser på P3 Guld. Efter det självbetitlade albumet släppte hon, i följande ordning: Prinsessor, Me and Simon, Sjung, Colors, Kristaller och senast Vänta! Albumet Vänta! kom ut i maj 2019. Förutom vismusik inspireras Laleh bland annat av The Police, Kate Bush, David Bowie och Bob Dylan, även om inte hennes musik alltid låter som deras.

Medverkan på TV

När Laleh var 18 år gammal inledde hon sin korta skådespelarkarriär då hon medverkade i Josef Fares film Jalla! Jalla! Hon hade länge tyckt om att spela teater, men faktum är att det är den enda filmen som hon har medverkat i, då hon efter det valde att satsa helt och hållet på musiken. Däremot har hon medverkat i en rad andra TV-program, då i egenskap som musiker.

Hon har även medverkat i det populära musikprogrammet Så mycket bättre på TV4. Hon var med i programmet år 2011, vilket gav hennes karriär ett uppsving. Laleh har även uppträtt på Allsång på Skansen ett antal gånger, närmare bestämt år 2012, 2014 och 2016. Under 2014 släpptes dokumentären Jag är inte beredd att dö än som handlar om artisten Laleh, men också saker som hennes bakgrund och familjeförhållanden.

Framtiden för Laleh

Att Laleh valde att satsa på musikkarriären visade sig vara ett lyckat val. Ända sedan debuten år 2005 har hon varit populär såväl bland äldre som yngre målgrupper. Idag vet många vem hon är och framgångssagan fick sig ännu ett uppsving efter hennes medverkan i Så mycket bättre. Även hennes senaste album från 2019 blev populärt, så framtiden för Laleh tycks vara framgångsrik, exakt vad som kommer härnäst återstår dock att se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *