Lars Winnerbäck

Bakgrund

Lars Mattias Winnerbäck föddes som Lars Nilsson i Stockholm 1975 och är uppvuxen i Linköping. Han började i den kommunala musikskolan som tioåring med målet att lära sig att spela gitarr. I högstadiet bildade han gruppen Snoddas med Staffan Palmberg, Anders Johansson och Thomas Öhman, där spelade Winnerbäck gitarr och sången stod han och Staffan för. Självklart skrev han även många av Snoddas låtar. Bandet Snoddas gav först ut två demokassetter och vann sedan en lokalbandstävling som gav dem möjligheten att få spela in en cd. Solodebut gjorde han som 17-åring vilket han fick smak för. Snoddas splittrades när killarna tagit studenten och därav gick skilda vägar.

Början på solokarriären

1994 gav Lars Winnerbäck ut sin första solodemo och samma år var han även förband åt Stefan Sundström. Debutskivan hette “Dans med svåra steg” och gavs ut 1996 och året efter kom skivan “Rusningstrafik”. 1998 fick han skivkontrakt med det stora skivbolaget Universal och gav ut sin tredje skiva. När det blev dags för Winnerbäcks fjärde skiva producerade han den själv och handplockade musiker att arbeta med, resultatet blev skivan “Kom”, som gav Winnerbäck både en guldskiva och en grammis och han gav sig även ut på en lång turné. Femte albumet släpptes två år senare, år 2001, och hette “Singel”. Även det albumet gav en guldskiva åt Winnerbäck.

Fortsättningen på karriären

Karriären fortsatte gå framåt och Lars Winnerbäck fortsatte med musiken. Han skulle ta ett viloår 2002, men det blev inte riktigt så då han arbetade med andras musik. 2003 kom nästa album som hette “Söndermarken”, med hitsinglar som bland annat “Dunkla Rum”. Han turnerade även en hel del efter skivsläppet. Efter det har han släppt ytterligare fem stycken studioalbum och han har gjort låtar med bland annat Melissa Horn och Miss Li. Alla hans skivor har spelats in med kompbandet Hovet, som även varit med honom på hans turneringar. Winnerbäck har även spelat på festivaler så som Peace and Love och Hultfredsfestivalen. Han är fortfarande aktiv inom musiken och är en av Sveriges bästa musiker.

Utmärkelser samt andra aktiviteter

Lars Winnerbäck har fått ta emot gott om priser och utmärkelser under sin karriär, vilket inte är konstigt med tanke på hans talang. Grammisar och Rockbjörnar har han kammat hem flera gånger om. Han har även fått P3 Guld flertalet gånger och P3 Guldmicken för sina live framträdanden. 2009 fick han även Evert Taube-stipendiet, ett svenskt musik- och litteraturpris som ges för sångbar dikt. Förutom att spela, sjunga och skriva låtar har Winnerbäck även producerat album till både Lisa Ekdahl och Elin Sigvardsson. Han har också sysselsatt sig som modefotograf och illustratör. Lars Winnerbäck är helt klart en man med många talanger, men musiken är den största.

Sammanfattning

Lars Winnerbäck är helt klart en av Sveriges bästa musiker och han har hållit på med musik i över 20 år. Han började med bandet Snoddas som tonåring och som 17-åring gjorde han sin solodebut. Winnerbäck har släppt 11 studioalbum under sin solokarriär och han har turnerat mycket både själv och med andra. Han har även uppträtt på festivaler genom åren. Lars Winnerbäck har även kammat hem en hel del Grammisar och Rockbjörnar under sina år som musiker, både för Årets Manliga Artist, Årets Textförfattare och andra kategorier. Winnerbäck skriver låtar som berör med lite poetisk känsla. Han har även fått ta emot Evert Taube-stipendiet för sin musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *