Oskar Linnros

Hans Oskar Linnros med smeknamnet Kihlen föddes den 15 augusti 1983 i Stockholmsförorten Sundbyberg. I dagsläget kanske Oskar mest är känd som soloartist men han började sin karriär i hiphopduon Snook. Gruppen som bestod av Oskar och Daniel Adams-Ray som träffades år 1999 på Viktor Rydbergs gymnasium. Snook fick stor framgång med sina båda fullängdsalbum innan gruppen splittrades 2007.

Hiphopduon mottog bland annat priset Årets låt för Mister cool under P3 Guldgala år 2005. Gruppens sound utvecklades mycket genom årens lopp och blev till en vattendelare bland fansen. Från att ha startat som en hiphopgrupp rörde sig ljudbilden allt mer mot poppigare toner med inslag av blås. Anledningen till att gruppen upplöstes sades vara brist på tid.

Maskinen

Efter Snook ingick Oskar snart i den nya bandkonstellationen Maskinen tillsammans med Herbert “Afasi” Munkhammar och Frej Larsson. Efter en kort tid lämnade han även Maskinen för att istället satsa på en solokarriär och sa även adjö till smeknamnet Kihlen. Ack Sundbyberg och Från och med nu var låtarna som spelades frekvent på de flesta radiokanaler.

De båda låtarna var de första där publiken fick höra Oskar sjunga. Låtarna låg på det egenproducerade albumet Vilja Bli som släpptes på Universal Music sommaren år 2010. Skivan sålde platina vilket innebär 30 000 sålda exemplar och han fick även motta två stycken Rockbjörnar i september samma år. Priserna fick han för Årets svenska låt och Årets genombrott.

Samarbeten

Oskar Linnros har haft flera spännande samarbeten med andra svenska artister genom åren. Samma år som Snook splittrades arbetade han som både kompositör och producent åt hiphop-kollegan Petter. Samma roller hade han på Veronica Maggios skiva Och vinnaren är som gavs ut år 2008. Det arbetet ledde både till en romans mellan de båda och en femfaldig Grammisnominering.

Jason Timbuktu Diakité har haft många hits men en av de största är förmodligen låten Resten av ditt liv från skivan Sagolandet. Låten komponerades i samarbete med Oskar Linnros och gav honom hans femte P3 Guldnominering för Årets låt. Några år senare, nämligen år 2016, överraskade Oskar och Daniel Adams-Ray många då de plötsligt förenades på Way Out West.

Way Out West

Oskar Linnros verkar tycka om att överraska på Way Out West. Under en spelning på festivalen sommaren 2018 meddelade Oskar att han väntade barn med kärleken Nina Nestlander. I samband med detta bestämde han att ta en paus från musiken och fokusera på papparollen. På fars dag samma år meddelade Oskar att paret hade fått en son.

År 2018 blev Oskar den första artisten att bli skildrad i P3 musikdokumentär. Efter att dokumentären hade släppts skrev han i sociala medier om sin besvikelse över programmets vinkling. Han kritiserade programmets fokus på sorg och konflikter. I samma meddelande skrev Oskar också att han såg fram emot och var peppad på att börja skriva ny musik igen.

Albumen

Hittills har Oskar Linnros släppt tre stycken album och det första, Vilja bli, är än så länge även det som nått mest framgång. Hans senaste album Väntar på en Ängel hamnade som högst tvåa på den svenska topplistan. Skivan släpptes år 2017 och innehöll bland annat singlar som Wifi och Ängladamm samt bjöd på några samarbeten.

Från och med Du

Låten Från och med Du släpptes den 10 maj år 2010 och är Oskars främsta framgång med en låt i eget namn. Från och med Du som handlar om krossad kärlek var Trackslistans näst mest populära låt under år 2010 och den framfördes också av skådespelare från Glada Hudikteatern i filmen Hur många lingon finns det i världen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *