Timbuktu

Timbuktu är rapparen från Lund som slagit igenom stort i Sverige med sina slående texter och klingande skånska. En av hans mest kända låtar är “Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, men han har skapat långt fler låtar än så. Timbuktu arbetar mycket mot rasism och annat som han har blivit uppmärksammad för med diverse utmärkelser och priser. Nedan ska vi berätta mer om Timbuktu och hans liv.

Uppväxt och bakgrund

Timbuktu, eller Jason Michael Bosak Diakité som han egentligen heter, föddes i Lund år 1975. Hans mamma är svensk och hans pappa amerikan med afrikanskt ursprung. Det är ifrån Afrika han tagit sitt artistnamn Timbuktu, som är en stad i Mali. Jason växte upp i Lund och hade det inte alltför enkelt som ung på grund av rasism, något du kan läsa mycket om i hans självbiografi.

Han hade svårt att acceptera sin hudfärg när han var ung då han var den enda mörkhyade person i skolan där han gick i Lund. Han kunde inte riktigt identifiera sig varken som mörk- eller ljushyad och han kände ständigt att han inte passade in. Nu i vuxen ålder har Jason istället försonats med sitt ursprung och uttrycker att han nu ser sig själv som “dubbel” istället för “halv”.

Musikkarriären

1996 släppte Timbuktu sin första singel, Lifestress. Hans debutalbum släpptes dock inte förrän år 2000 med namnet “T2:Kontrakultur”, en dubbelskiva både på svenska och engelska. Det andra studioalbumet hette “Wått’s dö madderfakking diil?” och släpptes år 2002. Den hamnade på åttonde plats på Sveriges albumtopplista och han fick även sin första grammis för “Årets Hiphop/Soul”. På albumet fanns låtar som exempelvis “Jag Drar” och “Gott Folk” som även släpptes som singlar.

2003 kom nästa album “The Botten Is Nådd” och albumet därpå var “Alla vill till himmelen, men ingen vill dö” som nu har sålt platina i Sverige. Han har sedan dess släppt flera andra album både som soloartist och med gruppen Damn!. Timbuktus karriär är mycket framgångsrik och han skriver träffande texter och rappar om saker av betydelse. Han senaste album släpptes 2014 och heter “För livet till döden”.

Utmärkelser och kuriosa

Timbuktu har lyckats kamma hem sju Grammisar, fem P3 Guld, fått åtta utmärkelser på Kingsizegalan, samt tagit emot flera andra utmärkelser. Timbuktu har även medverkat i tv-programmet “Så mycket bättre” och i “På Spåret”. Han har även släppt en självbiografi som heter “En droppe midnatt” där han beskriver sin uppväxt och även sin familjehistoria. Timbuktu är dessutom väldigt engagerad i viktiga samhällsfrågor vilket även speglas i många av hans låttexter.

Timbuktu har uppträtt både på Polarprisutdelningen samt Nobels fredspriskonsert. Han är även goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet tillsammans med bland annat Lena Endre. Han har dessutom gjort musik med bland annat Oskar Linnros som är en annan känd, svensk musiker. Timbuktu har även haft en teaterföreställning med samma namn som hans självbiografi, “En droppe midnatt”, som fått mycket beröm. Han gör en fantastisk scenföreställning som ger nytt liv åt självbiografin.

Sammanfattning

Jason “Timbuktu” Diakité är en svensk rappare från Lund. Han har släppt åtta stycken studioalbum och många singlar, dessutom har han fått ta emot flera grammisar och andra utmärkelser och priser för sin musik. Timbuktu har en given plats på vår hemsida om Sveriges bästa musiker då han skriver slående texter om viktiga saker som sker i vårt samhälle. Han är engagerad mot rasism och är en stor och viktig röst inom svensk musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *